Community · Health · Shaklee Products

Cara Kecutkan Firoid Kurang Dari Seminggu Tanpa Pembedahan

Cara kecutkan fibroids tanpa pembedahan

Fibroids merupakan ketumbuhan pada dinding rahim yang tidak aktif(benign). Fibroid juga dikenali dengan pelbagai nama seperti myoma, fibromyoma atau leiomyoma dan setiap individu yang mempunyai saiz fibroid yang berbeza-beza. Saiz fibroid yang dihadapi oleh kaum wanita boleh berubah mengikut situasi dan peringkat usia.

Fibroids adalah ketumbuhan yang biasanya terjadi pada kaum wanita sekitar umur 30-50 tahun dan sangat popular dalam wanita Afro-Caribbean. Di samping itu, wanita yang mempunyai masalah berlebihan berat badan juga berisiko tinggi untuk mendapat fibroid. Selain peningkatan usia dan juga obesiti,  wanita yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai fibroids dan juga mengambil pil perancang dalam tempoh masa yang lama sangat berisiko mendapat fibroids.

Fibroids juga sangat sensitif dengan hormon estrogen dan progestrone di mana fibroid akan membesar ketika kedua-dua hormon ini tinggi seperti semasa mengandung dan saiz fibroid boleh mengecil apabila wanita mengalami menepos.

Simptoms atau Gejala Awal Fibroids

 • Haid yang terlalu banyak daripada kebiasaan (heavy periods)
 • Letih atau tidak bermaya (anaemia)
 • Bengkak dan tidak selesa pada bahagian perut
 • Sakit belakang
 • Sembelit
 • Kerap kencing
 • Sakit ketika melakukan hubungan seksual
 • Keguguran
 • Susah mendapat zuriat (infertility)

Rawatan Untuk Pesakit Fibroids

 1. Ubat untuk mengurangkan hormon estrogen seperti GnRH Analogue iaitu ubat yang bertindak mengurangkan paras hormon estrogen dalam badan. Apabila paras estrogen menurun, saiz fibroids akan mengecut. Walaubagaimanapun, pengambilan ubatan ini boleh menyebabkan wanita mengalami simptoms awal menepos seperti hot-flush dan juga berisiko mendapat osteoporosis lebih awal.
 2. Pembedahan adalah antara pilihan rawatan untuk pesakit fibroids sama ada pembedahan membuang fibroids (myomectomy) atau buang rahim sepenuhnya (hysterectomy). Jika wanita tersebut telah mempunyai bilangan anak yang diinginkan, pembuangan rahim adalah pilihan yang terbaik. Jika anda memilih untuk membuang fibroids, risiko untuk fibroids berulang juga sangat tinggi.
 3. Memotong salur darah ke bahagian rahim dan teknik ini dikenali sebagai (uterine artery embolization) di mana salur darah ke bahagian rahim disekat dan saiz fibroids untuk mengecil mengambil masa dalam tempoh 6-9 bulan selepas prosudur dijalankan.
 4. Vivix Shaklee mempunyai kandungan antioksida yang tinggi dan kandungan revesterol yang tinggi di dalam Vivix mampu untuk menghalang pembentukkan salur darah yang baru pada fibroids dan juga mengurangkan oxidative stress yang boleh merosakkan sel rahim. Vivix juga membantu memberikan tenaga pada wanita yang mengalami fibroids mereka sering penat dah letih akibat daripada kehilangan banyak darah.

 

Alhamdulillah result hari ini amat melegakan. Fibroid mengecut dari 7cm ke 3 cm. Doktor kata ini dah normal. Vivix even last minute sangat berkesan

 

Fb: Farah Zaini

011-40207739

Shaklee ID: 925325


❤️❤️❤️TRUSTED SID SHAKLEE❤️❤️❤️

❤️❤️❤️MEDICAL GRADUATE❤️❤️❤️


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s