Community · Health · Shaklee Products · Tips & Tricks

Pemakanan Sihat Untuk Merawat Sakit Buah Pinggang Kronik

Pemakanan Sihat Untuk Pesakit Buah Pinggang Kronik

Buah Pinggang Kronik  bermaksud kedua-dua belah buah pinggang anda tidak boleh berfungsi secara normal untuk menapis keluar bahan buangan daripada darah, mengekalkan kestabilan air dalam badan, menstabilkan tekanan darah dan juga organ penting untuk sistem perkumuhan badan. Pemakanan yang sihat dan terbaik amat penting untuk pesakit buah pinggang kronik agar mereka dapat melambatkan proses kerosakkan pada buah pinggang seterusnya meningkatkan kualiti hidup pesakit derita buah pinggang.

Pemakanan Sihat Untuk Pesakit Derita Buah Pinggang Kronik✅✅✅

1.Pengambilan garam(sodium) tidak melebihi daripada  2-3 gram setiap hari

Kurangkan pengambilan garam untuk buah pinggang yang lebih sihat

Sumber sodium dalam diet seharian kita datangnya daripada garam. Pesakit buah pinggang kronik seharusnya tidak meletakkan garam dalam masakan harian mereka kerana sumber sodium boleh didapati daripada  bahan masakan itu sendiri. Elakkan pengambilan makanan yang tinggi dengan sodium seperti keju, makanan beryis, stok ayam, makanan berjeruk dan juga kacang

2. Elakkan makanan yang tinggi kandungan phosphate 


Phosphate dan kalsium merupakan mineral yang penting untuk tulang yang kuat. Jika kandungan phosphate anda terlalu tinggi, ini boleh menyebabkan paras kalsium menjadi rendah dan seterusnya tulang menjadi rapuh. Untuk pesakit buah pinggang kronik yang memerlukan rawatan dialysis, potassium binder diperlukan untuk mengurangkan paras phosphate dalam darah kerana rawatan dialysis tidak boleh menapis phosphate dengan efektif. Kandungan phosphate yang tinggi dalam darah juga antara faktor pesakit buah pinggang mengalami kegatalan pada seluruh badan.

3.Pengambilan Vitamin D dan Iron

Antara salah satu fungsi buat pinggang yang sihat ialah menghasilkan vitamin D. Pesakit buah pinggang kronik memerlukan suplemen vitamin D dan kalsium untuk kesihatan tulang. Selain itu, pengambilan iron suplemen juga sangat penting kerana mereka terdedah kepada anaemia akibat buat pinggang tidak dapat menghasilkan sel darah merah secarah efektif dan sempurna. 

4.Pengambilan Protein yang Seimbang

Buah pinggang berfungsi untuk mencernakan bahan buangan daripada proses metabolism protein yang dikenali sebagai urea. Walaubagaimanapun, pesakit buah pinggang harus mengambil protein yang seimbang dan tidak keterlaluan (tidak terlalu sedikit, tidak terlalu banyak) kerana kekurangan protein menyebabkan kehilangan otot (muscle wasting) dan juga kelesuan.

5.Pengambilan Revesterol Untuk Memperbaiki Sel Buah Pinggang yang Rosak 

Vivix Shaklee Suplemen terbaik untuk pesakit buah pinggang kronikRevesterol merupakan phytokimia semulajadi yang terkandung dalam anggur, Japanese Knotweed, wine merah dan juga beries. Vivix Shaklee mengandungi 10 kali ganda kandungan revesterol yang terbukti sangat berkesan untuk merawat pesakit buah pinggang kronik. Revesterol bertindak memperbaiki sel-sel buah pinggang yang rosak dan juga berfungsi sebagai anti-radang dengan menyekat nuclear factor-kappa B yang merupakan agen radang yang utama yang menyebabkan inflamasi pada buah pinggang. Selain itu, revesterol juga mampu menghalang ‘oxidative stress’ yang merupakan faktor utama kegagalan buah pinggang yang kronik. Berikut saya kongsikan testimoni pengguna Vivix Shaklee yang mempunyai masalah buah pinggang😍😍😍

Testimoni Pesakit Buah Pinggang Selepas Pengambilan Vivix❤️❤️❤️**********************************************

🍇🍇🍇Pakej Ekslusif Vivix Shaklee🍇🍇🍇


Fb: Farah Zaini

011-40207739


❤❤❤TRUSTED SID SHAKLEE❤❤❤

❤❤❤VIVIX LOVER❤❤❤

❤❤❤MEDICAL GRADUATE❤❤❤
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s